[Kedvencekhez adom]
 
Újpesti Lepkemúzeum a Facebook-on
 
bemutatkozás
képek
a kiállításról
az utazóról
publikációk
elérhetoségeink
 
 


Highslide JSJuhász György 1945. március 4-én született az akkor még önálló Újpesten. A Vendéglátóipari Technikum elvégzése óta cukrászként dolgozik az azóta Budapest részévé vált Újpest kertvárosában.

Gyermekkora nyarait a szabolcsi Jánkmajtison, apai nagymamájánál töltötte, és itt fogta első lepkéit. Tizenöt évesen már egy cukrászdában dolgozott, ahol egy idős, pestújhelyi mosogatóasszonytól megtudta, hogy Bezsilla László, a “lepkekirály”, szintén Pestújhelyen él. Hamarosan megismerkedtek, majd az idős lepkész tanítványává fogadta a fiatal Juhász Györgyöt. Az ifjú cukrász lepkész karrierjét csupán lengyelországi munkája szakította félbe, de 1979-ben hazatérve lelkesen folytatta azt. Ekkor ismerkedett meg késobbi gyűjtőtársaival, és indult egyre kalandosabb külföldi gyűjtőutakra. Venezuela, Kuba, Grúzia, Kenya, Thaiföld, Madagaszkár, Ecuador, Bolívia és Irán lepkéinek gyűjtése során akkora tudományos anyagot halmozott fel, hogy ez kiegészülve a kőzetek, ősmaradványok és néprajzi tárgyak jelentős gyűjteményével már megérett a bemutatásra. A közel negyven éven keresztül folytatott “lepkézés” eredményeképpen 2003. január 23-án, Juhász György saját otthonában nyílt meg az Újpesti Lepkemúzeum.

Egy életen át gyűjtötte, gondozta Magyarországon egyedülálló gyűjteményét, mindeközben küzdött súlyos betegségével. Sajnos a betegsége győzedelmeskedett és életének 69. évében 2015. január 02-án elhunyt. Végső nyughelye a Megyeri úti temetőben van. Munkásságát és a Múzeum működését tovább viszik gyermekei. Köszönjük a magyar rovar gyűjtők nevében munkásságát és a páratlan múzeum létrehozását!

A tartalom megtekintéséhez Flash Player szükséges / Nem elérheto a tartalom.