[Kedvencekhez adom]
 
Újpesti Lepkemúzeum a Facebook-on
 
bemutatkozás
képek
a kiállításról
az utazóról
publikációk
elérhetoségeink
 
 


Az újpesti Lepkemúzeum alighanem két rekordot is tart: a legkisebb múzeum (mindössze egy szoba), de az egy négyzetméterre eső látnivalókban biztosan az első. Aki olcsón és gyorsan szeretne sok-sok egzotikus állatot és ritka tárgyat látni, annak elég Újpestre mennie.

Highslide JSEgy hangulatos kertvárosi utca családi házában bújik meg a magángyűjtemény, amit minden gyereknek és érdeklődő felnőttnek szeretnénk ajánlani. A kiállítás elsősorban a lepkéket mutatja be, de még sok minden mást is megismerhetünk itt: a világ különböző helyeiről származó állatokat, ásványokat és távoli kultúrák alkotásait is.

Nézzük először a lepkéket! A magyarországi pillangók sok-sok példányának bemutatása is tanulságos, bár ezek ismerősek, a tavaszi kirándulásokon találkozhatunk velük. Hanem a trópusok lepkevilága - már igazán ámulatba ejtő. Először talán a színük és méretük nyűgözi le a látogatót, egy- vagy kéttenyérnyi nagyok, mintásak, tarkák. Ilyen ragyogó kék színt ritkán látunk, és akkor megtudjuk, hogy az a kék nem is kék, igazából nincs is színe. Mi a titok? A lepke szárnya erős nagyításban olyan, mint egy háztető: a szárny pikkelyei, mint a cserepek fedik egymást, és olyan különleges szerkezetük van, hogy a ráeső fényt megtörik, egy részét visszaverik - ezt látjuk mi kéknek. A színkavalkád folytatódik: egy másik lepkefaj foltjai egyik nézetben lilák, kicsit arrébb állva - sárgák. Megtudjuk azt is, hogy a lepkék (és általában az állatok) világában a fiúk mindig sokkal színesebbek, díszesebbek, mint a lányok.

A színeknek és különleges mintáknak fontos szerepe van a lepkék életében - így álcázzák magukat ellenségeik előtt, és így találnak párt maguknak. A nappali lepkék világosak, az éjjeliek sötétebbek, az őserdő mélyén élők pedig sötétek, színesek, tarka mintázatúak. Szaporodásukban még az illatoknak is nagy jelentőségük van, különben - akárcsak a méheknek - jó a szaglásuk és színlátásuk, szeretnek a virágokra szállni, és részt vesznek a beporzás munkájában.

A szépséges lepkék mellett a kevésbé esztétikus, de legalább olyan érdekes ízeltlábúak serege: skorpiók, pókok, sáskák, bogarak mindenféle méretben szemlélhetők a múzeumi üvegvitrinekben. Az élettelen természetet néhány különleges kőzet, színes ásvány, sőt egy valódi meteoritdarab is képviseli.

Highslide JSHa mindez "kevés" volna, még ott vannak a távoli kultúrák kincsei: ázsiai, afrikai és az óceánok kis szigeteiről származó maszkok, faragások, szobrok. Megnézhetünk néhány szép tengeri csigát, korallokat, megkövesedett maradványokat. A múzeumi szoba előterében pedig egy hatalmas medvecsontváz fogadja a látogatót.

A magánmúzeum létrejötte Juhász György érdeme, aki 40 év alatt gyűjtötte össze ezt a különleges anyagot. A kiállítás látványnak isemlékezetes, de aki kíváncsi az érdekes-ségekre , feltétlenül vegyen részt a tárlatvezetésen! A múzeum iskolai osztályokat is szívesen fogad: biztos vagyok benne, ezek a legkedveltebb biológiaórák Újpesten.

A tartalom megtekintéséhez Flash Player szükséges / Nem elérheto a tartalom.